De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier voor sluiting 0,6 procent hoger op 322,04 punten. De MidKap-index won eveneens 0,6 procent tot 52,70 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,7 procent.
De stemming werd ook gesteund door een succesvolle Italiaanse obligatieveiling. Italië haalde daarmee in totaal 12 miljard euro op. De rente die het land op de leningen moest betalen, nam opnieuw af.
Meerderheid
Een meerderheid van het Griekse parlement stemde zondagavond in met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. De Europese ministers van Financiën beslissen naar verwachting woensdag over het nieuwe hulppakket aan Griekenland.
De hoop dat een Grieks bankroet zal worden voorkomen, zorgde voor koerswinsten onder de banken en verzekeraars, die veel Griekse staatsobligaties in handen hebben. In Frankfurt klom de Duitse bankCommerzbank 2,8 procent.
Short-selling
In Parijs stonden de Franse banken echter onder druk nadat het verbod op het zogenoemde 'short-selling' niet werd verlengd. Frankrijk verbood deze handelsmethode, waarbij gespeculeerd wodt op de koersdaling van aandelen of obligaties, in augustus 2011 om de koersdruk op de banken te beperken. Société Générale en BNP Paribas verloren ruim 3 procent procent.
In de AEX voerden de financiële fondsen Aegon en ING de stijgers aan met winsten van 3,5 en 1,4 procent. Boskalis was de sterkste daler met een min van 6,6 procent. De baggeraar greep naast een Australische opdracht van honderden miljoenen euro's.
ING
In de MidKap behoorde bank en verzekeraar SNS Reaal tot de sterke stijgers met een winst van ruim 2,7 procent. Wereldhave verloor 0,9 procent. Volgens analisten van ING waren de jaarcijfers van de vastgoedinvesteerder niet bijster sterk.
Op de lokale markt vielen de kwartaalcijfers van pigmentspecialist Holland Colours tegen. Het aandeel zakte meer dan 9 procent.
De euro was 1,3220 dollar waard, tegen 1,3183 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 100,02 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 118,15 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl